בעוד שהסמכות לטפל בתביעת גירושין מוקנית לבית הדין הרבני, לבית המשפט לענייני משפחה סמכות מקבילה בטיפול בסוגיות נלוות רבות, לרבות בענייני מזונות, חלוקת רכוש ומשמורת ילדים. אז איך יודעים למי לפנות ועם מי אפשר להתייעץ? הנה כל התשובות
הן בית המשפט לענייני משפחה והן בית הדין הרבני מחזיקים בסמכויות מקבילות הנוגעות לתביעות הקשורות לגירושין. לפיכך, לבחירת הערכאה המשפטית המתאימה יש חשיבות עליונה. לשם קבלת החלטה זו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין.
איך מבצעים גירושים ברבנות?
במקרים בהם מעורבים זוגות יהודים בישראל, בית הדין הרבני מחייב הסדרת מספר היבטים לפני מתן הגט או הקלת טקס הגירושין. היבטים אלו כוללים שיקולים כמו משמורת ילדים, זכויות ראייה, מזונות, חלוקת רכוש וגורמים נוספים, במיוחד כאשר מדובר בילדים. כתוצאה מכך, תביעת גירושין מסורתית כוללת לרוב תביעות נוספות הקשורות לעניינים אלו.
במקרים בהם נחתם ואושר הסכם גירושין מרצון על ידי שני בני הזוג ויש אישור מבית המשפט לענייני משפחה או מבית הדין הרבני, יש להגיש את תביעת הגירושין בלבד. לאחר שהדבר יאושר על ידי בית הדין הרבני, טקס הגירושין – או מתן ה'גט' – יכול להתקיים בזריזות ולפעמים אפילו באותו יום.
מה ההבדל בין תביעת גירושים ברבנות לבין תביעה בבית משפט?
בית הדין הרבני הוא הרשות המשפטית היחידה בישראל שיכולה לתת גט. לפיכך, יש להגיש את התביעה שם. עם זאת, במידה וישנן תביעות נוספות הקשורות להליך הגירושין, כגון מזונות או הסדרי ראיה, ניתן להגיש אלו בנפרד לבית המשפט לענייני משפחה.
הליך גירושים – שלב אחרי שלב
לפני הגשת תביעה יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך. אם הליך זה לא יצליח, לאחר מכן ניתן להגיש את התביעה תוך הקפדה על התנאים והמועדים המשפטיים שנקבעו ליישוב סכסוכים משפחתיים.
- לתחילת התהליך יש לפנות למזכירות בית הדין הרבני ולהגיש תביעת גירושין הכוללת מספר מסמכים נדרשים. אלה כוללים טופס בקשת גירושין, צילום תעודת זהות עדכנית כולל ספח, וכל מסמך נוסף שיבקש בית הדין הרבני.
- התביעה צריכה לכלול פרטים רלוונטיים לגבי התובע והנתבע, מידע לגבי הנישואין ונסיבות הפרידה, פרטים לגבי נישואים וגירושים קודמים, מידע לגבי ילדים משותפים, כל הליכי גישור וטיפול משפחתי ופרטים על תלונות במשטרה או תביעות קודמות. יש לכלול גם את עילת הגירושין או עילות הגירושין, לפי ההלכה.
- לאחר הגשת התביעה, המזכירות פותחת תיק גירושין ובני הזוג מוזמנים לשימוע. הדיונים מתקיימים בדלתיים סגורות תוך הקפדה על פרטיות וסודיות.
ערעורים על פסק דין לגירושין יש להגיש לבית הדין הרבני הגדול תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין. לאור ההשלכות המשמעותיות של בית המשפט הנבחר על תוצאות ההליך, מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין בטרם פתיחת הליכים משפטיים מורכבים.